Skip to main content

Poem 08 Lines From Endymion

 8.LINES FROM ENDYMION

1.What is the main idea of the poem “Lines From Endymion”?

Ans)The poem “Lines From Endymion” gives an idea that a thing of beauty is a permanent source of joy. The beautiful things may be natural, human history or literature. The sense of beauty is preserved in memory and gives pleasure on remembering it.

2.Why does the poet think that loveliness of a thing of beauty increases with time?

Ans)The poet considers that a thing of beauty not only gives pleasure on viewing it but it also preserved in memory. The beautiful thoughts enrich its loveliness, therefore its loveliness increases with time.

3.Why does the poet consider that a thing of beauty is a shelter for us?

Ans)The poet considers that loveliness of a beauty goes on increasing with time. Its beauty is revived in thoughts preserved in memory; therefore, it provides a shelter for us. It gives us an eternal joy and induces us to sleep peacefully with full of sweet dreams.

4.What thing of beauty did Keats find most inspiring in the poem “Endymion”?

Ans)Keats says that there are uncountable things of beauty around us in the world which continue to fill our hearts with unending joy. He says that in the dark and dismal world full of problems and sufferings and human life dominated by sorrows and frustrations, the beaming impact of beauty makes our gloomy and depressed souls once again cheerful and fill them with hope. These beautiful objects as mentioned by Keats, are, the sun, the moon and other objects of beauty of nature such as lovely flowers, towering trees, brooks of cool water, great works of literature and art and destinies of great personalities of the past. All these things are related to the Divine beauty present in the Heaven above and showered upon mankind from the brink of the paradise.

5.How can man console his grieved heart in spite of dependence of the gloomy days, Answer according to the poem “Lines From Endymion”?

Ans)A man can console his grieved heart in spite of despondence of the gloomy days through viewing the beauty existing in nature. According to the poet in the poem “Endymion”, the beauty of nature has power to overcome the grief and gloominess. The beauty gives a pleasure to soul and makes it peaceful, thus it overcomes the grief.

6.What does the poet mean by saying that some shape of beauty moves away the pall?

Ans)The poet believes that beauty has a strong power to motivate heart and soul. It brings an eternal peace for the soul. Death is also very beautiful because it brings an eternal peace of soul. Everything existing in the nature has its own beauty. A beautiful thing, which someone likes the most, is a source of removing darkness and gloominess from his soul. It puts a cover of happiness over his grief like a black or purple cloth, which is placed over a coffin.

7.“A thing of beauty is a joy forever”. Explain the given line in your own words.

Ans)The poet considers beauty as a source of obtaining power and energy to overcome the grief and sadness. He thinks a thing of beauty, which someone takes as the most beautiful for him, becomes a constant source of joy, happiness and spiritual pleasure for him. Once a beautiful thing is seen it remain preserved in memory and it loveliness increases with the passage of time.

8.What does the poem John Keats mean by the given lines? Explain in your own words.

An endless fountain of immortal drink, Pouring unto us from the heaven’s brink

Ans)The poet considers that everything is beautiful in this universe. A person selects a thing of beauty from this universe and takes it as the most beautiful and dearer to him but the actual purpose is obtained only even the selected beauty makes the thirsty soul peaceful. In the sense, all lovely tales and the stories related to heroes are the most beautiful. These tales and stories provide an inspiration and sprit for facing the problems of life cheerfully. They can make the thirsty souls peaceful by giving them an immortal drink from the edge of life heaven.

9.Who was Endymion? Why did the poet take him as the central figure of his poem?

Ans)Endymion was a beautiful young shepherd but actually a prince of Elis in Greek legend. The moon goddess Cynthia falls in love with him and takes him away to eternal life with her in order to enjoy his beauty. The poet John Keats made “Endymion” as the central figure of his poem. Through this Greek legend, the poet tried to explain the beauty of nature.

10.What views has Keats expressed about eternal impact of beauty on human follies?

Ans)In the opening lines of his lovely poem, Endymion, the Poet of Beauty, John Keats has presented a simple, brief, and appealing definition of beauty. He says that a beautiful object provides eternal pleasure and comfort to human heart. Beauty is the source of immortal joy. With the passage of time, its charm keeps growing. Beauty is beyond the reach of decay and death.

Comments

Popular posts from this blog

Free Download Notes XI & XII Commerce Notes & Book In Pdf

Free Download Notes XI & 1st Year Notes Download In Pdf XI Accounting Book  Economics Notes Pdf Free Download Urdu Notes for 1st Year (Class 11)  Another Urdu Notes For XI  Islamiat For XI  Principle Of Commerce 1st year XI POC Notes (Best) Server 01 XI POC ( Principle of Commerce ) Guess Paper Solved 2021 Free Download Notes  XII Commerce Notes & Book In Pdf XII Accounts Book With Solutions 2nd-year Urdu Notes Free Download Pdf XII English Notes Pdf 2nd Year English Notes Adam jee  2nd Year Commercial Geography  2nd Year Pak Studies Notes XII Pak Studies Notes In English Adam Jee XII Pak Studies Solved Paper XII Banking Notes (Shah Commerce) Another 2nd Year Banking Notes XII  CG Solved Papers Commerce Online Notes By Sir sultan hamid hussain (All credit goes to Sir Sultan) Server 01 Commercial Geography Notes In English By Sir Sultan Server 01 Commercial Geography Notes Notes In Urdu By Sir Sultan Server 01 XII Banking Notes Short Q

Questions And Answers The Count’s Revenge By J.H.Walsh

THE COUNT’S REVENGE (J.H.WALSH) Q: 1 What Arab custom is referred in the short play “The Count’s Revenge”? An Arab custom mentioned by the Countess of Morcerf to Albert and the Count of Morcerf when the count of Monte Cristo leaves their house without eating anything. The custom runs as “Never to eat food at the house of a deadly enemy”. She strongly believes that since the Count of Monte Cristo has a faith in that custom and thinks them to be his enemy, and hence not eat anything at their place.   Q: 2 What do you know about the reaction, plans or intention of Albert? Albert, the brave young son of the count of Morcerf, was deeply shocked by the disgrace of his father and family. As a man of honour, he showed severe emotional reaction to the unhappy incident. Albert made his mind to trace about the unknown enemy of his family and avenge the family honour. On his request, Beauchamp, a close friend of Albert, discovered the name of the enemy. It was Albert;s

English Essay Problems of Karachi

Problems of Karachi Karachi is the biggest city in Pakistan and one of the most thickly populated cities in the world. Its population has increased rapidly and accordingly has given rise to many social problems. People of this metropolis are becoming more and more concerned about solving these serious problems, some of which are discussed below. The ever-increasing rush of heavy traffic on the roads is resulting in heavy loss of human life. One day or the other, people suffer from accidents due to reckless driving. Some lose their vehicles and some go to the police. This is due to lack of civic sense in the citizens and violation of traffic rules. Traffic jams, road quarrels, untidiness and damage of public property are also the results of this problem. The government has not done any planning to control this situation in the past two decades. In the same manner, the government has never emphasized upon population distribution. As a result, slum areas are rapidly being built, wher

Short Questions Answers of The Prisoner of Zenda ~Drama Novel Prisoner of Zenda

 N OVEL Question 1)Tell in your own words how the first meeting came off between the two distant cousins? Answer) Rudolf leaves the inn one day as he is given an opportunity to stay at Jahan’s sister at Strelsau. Instead of going, he decides to walk through the forest and have a look at the castle of Zenda. He sits down in the forest to have some rest as well as smoke a cigar. After smoking his cigar, he unintentionally falls asleep. Shouts and sound of laughter wake him up. On opening his eyes, he sees two men standing near him. They are Fritz Von Tarlenheim and Colonel Sapt. They tell him that he looks exactly like their king except that he has a beard. At that moment King Rudolf appears. Rassendyll greatly surprises to see king Rudolf in the forest of Zenda. He gives a cry when he finds that Rudolf is just like him. Rudolf’s face and appearance are quite like his own. Rudolf’s height appears to be slightly less than his. Rassendyll bows respectfully before the king. In a happy m